Emenheim

Om katteriet

Stamnamnet Emenheim är registrerat av mig, Emma Carlsson, i World Cat Federation (vanligtvis förkortat WCF). Jag och min sambo bor för närvarande i en lägenhet i Uppsala, men kommer att flytta till Knivsta (ca 5 mil norr om Stockholm) vid årsskiftet.

Första gången jag hörde talas om rasen Selkirk rex var över internet. Jag hade suttit och kikat runt på lite olika kattraser, men fastnade för den otroligt söta och häftiga ”sellisen”. Det första som slog mig var självfallet den häftiga pälsen med sina rufsiga lockar och därtill de gulliga morrhåren, som också var krulliga.

Ett par år senare hade jag den stora lyckan att få köpa vår första sellis – Qtcat Curly Titch, en kille som har allt det jag önskar hos en katt. Tack Carolina för att vi fick bli lyckligt ägda av honom!

Efter att ha ställt ut Titch ett par gånger började tankar på egen avel att ta form.

Så efter ytterligare ett par månader registrerade jag mitt stamnamn och köpte hem, vad jag hoppas ska bli, min första avelshona: Bibi Blue Bald Ufkens.

Selkirken är en ras som passar mig som handen i handsken, de är gosiga och uppskattar en mysstund i knäet, men är också självständiga. De är spralliga och har alltid något litet för sig, som springa efter bollar eller hoppa runt i klösträden. Med en sellis hemma får man aldrig tråkigt.

Jag är också aktiv i den nya rasringen Nordic Selkirk Rex som kassör och webbansvarig.

Avelsfilosofi och målsättning

Våra katter är våra familjemedlemmar och kommer alltid att vara just det i första hand. Vi kommer i framtiden att ha cirka 1-2 kullar per år för att kunna hålla antalet individer i kattgruppen på en rimlig nivå, dels för att katterna skall må så bra som möjligt och inte stressas av varandra och dels för att smittotryck ökar ju fler individer som hålls tillsammans.

Målet är att föda upp trevliga, rastypiska katter som också har god hälsa. Det jag utseendemässigt vill se hos en Selkirk rex är en kompakt kropp, ett runt huvud och runda, stora ögon tillsammans med en underbart mjuk päls i lösa, krulliga lockar.

Rasstandard SRS & SRL

Rasbeskrivning på svenska & engelska

Vi kommer att testa våra avelskatter för:

  • HCM (Hypertrophic Cardiomyopathy / Hypertrofisk kardiomyopati) enligt PawPeds rekommenderade hälsoprogram.
  • PKD (Polycystic Kidney Disease / Polycystisk njursjukdom) genom DNA-test (vi kommer även ta stickprov på avkommor från PKD-negativa föräldrar).
  • Giardia Intestinalis & Tritrichomonas Foetus - vi kommer att samla in slumpvisa träckprov och skicka till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att förhindra eventuell smittospridning.
  • Vi kommer också att utföra blodgruppering på våra katter, utom i sådana fall där blodgruppering vore överflödigt.
  • Vi kommer, i de fall vi anser det vara nödvändigt, också att testa katterna för Fiv/FeLv.

Notera att de hälsotester som utförs på avelsdjur inte innebär att raskatter är osunda och sjuka, tvärtom garanterar testerna att katterna är så friska som möjligt vid provtillfället. Katter visar generellt sällan symptom på sjukdom och kan därför framstå som friska när de egentligen mår mycket dåligt.

Stort tack till Anna (SE*Meduseld's) för att jag fick använda stora delar av din design på min hemsida!

Kurser & utbildningar

2014 - Uppfödarutbildning i ledning av Ylva Stockelberg, arrangerat av Brittsällskapet

Kontakt

E-post

emma@emenheim.se

Telefon

+46(0)763131904

Foto: A Carlsson, retusch: J Johansson

Länkar

SE*Meduseld's - Brittiskt korthår, Knivsta

Min Lilla - Brittiskt långhår och Helig birma, Västerås

Qtcat - Brittiskt korthår och Selkirk rex, Almunge

Tiddlywinks - Selkirk rex och Orientaliskt korthår, Värnamo

 

World Cat Federation (WCF)

Sveriges Nya Raskattförening (SNRF)

Nordic Selkirk Rex (NSR)

 

Kattstatus

PawPeds

UC Davies

© E. Carlsson 2015 | Senast uppdaterad 2015-11-23